Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
St. Leger
maj 12, 2017
09:15
Avatar
jakob
kotecnik
Member
Members
Forum Posts: 121
Member Since:
avgust 11, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Jo!

Letošnje 1. majske počitnice sva se s Petro pridružila zakoncema Vidmar, odpravili pa smo se v Francoski St. Leger. V Franciji je vsaj 5 St. Legerjev mi pa smo bili v Provansi (JV del Francije) v St leger du Ventouxu. Ventoux po Francosko pomeni veter in ne zastonj, enkrat so morali celo zaradi prevelikega vetra na bližnjem prelazu celo odpovedati Tour de France. Pokrajina v Provansi je zelo slikovita (dobesedno, ker se povsod prodajajo slike pokrajine). Neskončna polja sivke in nerojenega vinčka. Cool. Kako natančno se je vesolje zložilo skupaj , da smo prišli do te destinacije ne vem, vem pa da sta naju Vidmarja po plezanju v Bitnjah vprašala če bi šla in po 0.67 sekundnem razmisleku sva privolila. 🙂

Plezališče je fenomenalno. Ogromen ne zlizan kanjon, skala ponuja vse vrste plezarije prevladujejo pa rahli previsi in dolge smeri (30m in več). Če te slučajno med plezanjem prime agresija lahko skoraj ziher v vsaki smeri klofneš kak slovper, če se ti zlušta pa malo romantike je veliko tudi takšnih bolj kroglastih Laugh. Za vse ljubitelje delavskih klešč pa se najde v vsakem sektorju kakšne linije ki v celoti potekajo po kapnikih. Med monolitno bariero se v nebo dvigajo mogočni oboki in ugrezajo ogromne luknje. Ena izmed takih lukenj je na primer sektor La Baleine, ki leži na koncu kanjona. V levem delu sektorja je najprej neskončno 40 metrskih sedmic, sledi pa del stene kjer so v vrsti zložene same osmice, 36 smeri ocenjenih 8a ali težje na kupu ena zravn druge xD. Wglavnem raj na zemlji.

Zraven plezanja smo bili tudi nadpovprečno turistično usmerjeni, zašli smo na ogled simpatičnega z obzidjem obdano mesta Avignon, še bolj simpatične grajske vasice Vaison de Romaine, na črno s sosednjega hribčka pa smo si ogledali tudi največji francoski amfiteater v Orangu.

Amfiteater je sicer lep, ampak bolj me je impresioniralo to, da smo preživeli obisk lokalnega mafijskega bara, kamor smo čisto po naklučju šli na pir. Pridemo notr, nas vseh 6 starih Al Caponetov, Don Carleonetov, Pablo Escobarjev mrko pogleda, glasba se najprej ugasne potem pa naenkrat gredo vsi ven iz bara na čik, nas pa začne ven poditi 10000 decibelov schranza xD. Najhujše je bilo pa to, da sm mogu it še na minus dva deci in še danes ne vem kako sm preživel to temno pot (ker luči v geto baru itak ne delajo) do drugega nadstropja, mimo vseh lukenj v zidu, razpadajočih stopnic in nedelujočih umivalnikov ter na koncu, po tipanju v temi in ciljanju na slepo še nazaj do mize. Plačali smo seveda brez računa, ko smo šli so si stari čičoti neskončno oddahnili ker so bli ziher, da smo višji komisarji inšpekcije Evropske unije in da jih bomo vse vrgli v čuzo xD.

Plezali smo neumorno, zadnji dan sem se že komaj premikal, pred resnimi poizkusi pa sem mogel pol urce odspati pod steno. Vidmarja in Petra so skos šopali sedmice, pomojem so v povprečju na osebo padle vsaj 3 do 4 na dan, vsi v ekipi pa smo splezali tudi Mobi dicka (7c), ki je na vrhu posegel z lepim runoutom. Sam sem probal čim več plezati na sight in uspel do 7c+, osmice pa so se mi za las izmikale. Najlepše osmice so me premamile v drug poizkus in tako sem v drugo splezal 6x 8a, blizu pa sem bil tudi nekaj težjim smerem, ki pa bodo morale počakati na naslednji obisk :).

V Franciji sem se lepo uplezal in po štiridnevni pavzi med katero so se luknje v mojih rokah skoraj čisto zacelile napadel nekaj super smeri, dve mi je uspelo tudi preplezati in sicer:
- Working class hero (8b+), smer v previsni osapski luknji z zelo zanimivim detajlom, kjer je potrebno sredi stropa odplezati kompresijo z haklanjem pet in prstov.
-Strelovod (8c), splezal sem jo v 8. poizkusu, 49 gibov po previsu z eno slabo pavzo pred zaključnim 20 gibov dolgim vzdržljivčkom, vsaj 3 gibe sem bil čisto na meji kar je bilo cool Cool.
-Osapska pošast (8c), v 3. poizkusu, dva dni za strelovodom, vzpon je bil čisto naključen, ko smo prišli v Osp smo metali kovanec v katero plezališče gremo (osp nad vasjo, luknja,miš?)Laugh. Sama linija je fenomenalna, 55 metrov dolg strop z vmesnim klofutanjem slovperjev, veliko haklanja pet, prstov...

Zdaj pa bo počasi čas za kakšne druge projekte, držimo pesti da rata! Smile

Lp!

Peace!

Forum Timezone: UTC 1

Most Users Ever Online: 198

Currently Online:
4 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

jakob: 121

Mitja: 115

Matevz: 94

Miha: 62

bozo: 24

Tomaz (Lubek): 12

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 11775

Moderators: 2

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 4

Topics: 192

Posts: 676

Newest Members:

Kaylawp, Joydayalmomia, MichaelCarly, PhilipGurry, Lucillekak, GopspsonSycle

Moderators: Igor: 55, Jaka: 0

Administrators: admin: 17, Marko: 166