Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Od Ceusa, Briancona in nazaj do Slovenije
september 5, 2016
14:55
Avatar
jakob
kotecnik
Member
Members
Forum Posts: 121
Member Since:
avgust 11, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Yo!
Letošnji poletni trip se je začel izjemoma planirati kr precej zgodaj, kake 3 tedne pred okvirnim datumom štarta. Kam gremo nismo bli čisto ziher, vedli smo le da bo ziher Španija, mogoče še pred tem še ustavimo v Francoskem Ceusu. Vrjetno ravno zaradi tega, ker smo se o tripu začeli že tako zgodaj meniti, vse do zadnjega dneva pred odhodom nismo vedeli kdo bo sploh šel, kako bomo šli in kam bomo šli. Laugh
Na srečo je Mičo lahko zrihtal Karavana in tako nas je 5 (Mičo, jaz, Petra, Grega, Andraž) rahlo nagužvanih štartalo proti Španiji, ker pa smo na avtocesti zgrešili odcep pa smo potem raje šli v Ceuse. Ker smo na poti do tja začeli degostirat piva smo sicer najprej prišli na drugo stran gore, kjer je smučišče, Grega pa je med vožnjo nekako izgubil osebno (ki se je dober teden kasneje po čudežu najdla v naključni vaški pekarni pod izgubljenimi predmeti). Definitivno je bil dober začetek tripa.Cool

Ceuse je eno izmed najbolj znanih Evropskih plezališč in to z razlogom. Kljub eno urnemu dostopu in zloglasnimi razdaljami med kompleti se pod steno vsak da zbira masa plezalcev, na momente je bila pod steno celo malo prevelika gužva za moj ukus. Seveda pa se Ceuse odkupi s kvaliteto smeri, prečudovitim razgledom in plezalno sceno, ki se je izoblikovala skozi dolgoletno tradicijo plezališča. Ker je plezališče dovolj raznoliko (sicer je procentualno največ ravnih in platastih sten, se pa tudi najde obilica previsov) smo v ceusu ostalli skoraj polovico našega 3 tedenskega tripa. Vsak dan smo plezali v drugih sektorjih in večinoma plezali na pogled. Dobra lastnost velike razdalje med svedrovci je, da je plezanje zelo tekoče (saj te med detajlom ne zmoti vpenjanje in se tako lahko posvetiš samamu plezanju) in da vsak pameten plezalec dobro pomimsli kakšno težavnost bo si izbral za plezanje, če so ti gibi namreč preveč težki boš tudi na tehniko težko prišel do štanta.

Po desetih dneh je bil že počasi čas da se odpravimo proti Španiji ampak, ker smo precej spontani ljudje smo si zaden dan pred odhodom premislili in se odločili da gremo počekirat nekaj novega: Briancon.

Najboljša odločitev kar smo jo lahko sprejeli. Najprej je tukaj razgled, ki zaradi visoke lege praktično vseh plezališč vedno preseneti. Potem so tukaj še temperature, ki so bile prfektne - plezaš v kratki majci ali brez nje, varuješ v puhici. Ne nohta ampak vseeno popa. Potem je tukaj velikost - ogromno različnih plezališč pa vse na kupu. Brinacon climbs je vodniček, ki zajema različne sektorej, ki so razdrobljeni v okolici Briancona. Skupaj zajema več kot 400 strani. Ko smo se enkrat nastanili v Kampu (res čudovita lokacija, 5 metrov od reke, obdani s špicastimi vrhovi pa še kurijenje je bilo dovoljeno), smo nato bili 30 minut oddaljeni od vsega, zato smo se odločili da bomo probali čim več različnih stvari:

Granit- slabi stopi, ki jim v kakšni plati kr ne moreš in ne moreš zaupati. Ko končno obupaš in jih obremeniš pa vedno držijo. Previsi so še bolj zanimivi. kot da bi skupaj zložil 5 Magic wood-skih balvanov, vmes pa našrevfal dobre pavze. Veliko haklanja pet in prstov, tudi kakšen jump se najde.

Konglomerat - Čisto drug svet. Same luknjice, od slabih monotov do globokih šalčkastih troprstažev. Vmes pa sredi stene čisto ne umesno ven štrli 2 meterski rečni kamen. Plate so zelo sightlijive, ko greš na previs je drugače. ko enkrat zajebeš kombinacijo boš luknjico za 1 prst bolj težko preprijel.

Gnajs - Granit podoben kot na balvanih na Rogli. Manj slabih stopov kot v tipičnem granitu, več poličk in zaobljenih slovperjev. Kakšna linija izgleda 3+ pa je potem vse kar je od spodaj izgledalo dobro v resnici slabo in vse kar je izgledalo slabo v resnici šalca.

Kvarcit - Bolano plezanje po režah. Kot da bi na skalo dal prerez ogromnega debla in bi se zvaka plast za čisto malo premaknila navzven. Kaj takega še nisem videl. Kr težko za sightat, zelo tehnična plezarija.

Stari dobri apnenec - Kot čisto nov kotečnik (samo da je v plezališču malo več še ne preplezanih smeri), veliko previsov, stropkov. Laugh

Na celem tipu smo tako obiskali 15 različnih sektorjev, plezali po 5. različnih kaminanh. Petra je sightala svoj prvi 7b in nato isti dan še enega ter splezala 7c v granitu. Smile. Grega je naredil "come back" in prvič po poškodbi splezal 7b. Andraž je sightal 7c. Mičo je večinoma sightal in bil uspešen v smereh do 7c. Sam sem probal na sight zariniti vse možno, uspešen pa bil v smereh do 8a. Niti ene smeri nisem šel 2x, vse na sight razen smeri Face Bouc (8c), ki sem jo preplezal v 5. poizkusu in je moja prva 8c v tujini Laugh.

Eden izmed boljših tripov, definitivno plac na katerega se je vredno vrniti.Smile

Po tripu sem nato začel plezati v Sloveniji in bil uspešen še v nekaj coolskih smereh (Happy mix 8a, Sex and candy 8a+, Onda anomala 8b, Krvavi pajek 8b). Do oktobra gas do deske! Cool
lp!

Peace!

Forum Timezone: UTC 1

Most Users Ever Online: 34

Currently Online:
4 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

jakob: 121

Mitja: 115

Matevz: 94

Miha: 62

bozo: 24

Tomaz (Lubek): 12

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 8522

Moderators: 2

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 4

Topics: 192

Posts: 676

Newest Members:

susannaqa4, kiraduhovnay, juliannedb3, MduUyyqVes, jacobjz69, RobertJar

Moderators: Igor: 55, Jaka: 0

Administrators: admin: 17, Marko: 166