16:11

Moderators
avgust 1, 2010

Prekrasno toplo spomladansko vreme tega vikenda je kar vabilo na plezanje v kakšnem naravnem plezališču. Problem je bil, da nikogar nisem uspel prepričati, da bi se mi pridružil v Trapezu, boldere na plastiki v Gradcu pa se mi ni dalo spet pogledati.
A vpadla je ideja za nekaj novega, balvani na Dolenjskem. Tako sem se z ekipo iz Stene in novomeškimi lokalci dobil v plezališču Mačkovec.
Balvanišče se nahaja v bližini Novega mesta. Iz Rogaške zahteva pot kako dobro uro vožnje, dostop od parkinga do bolderov pa je 20-30 metrov-tak da se tu prišpara na času.
Mačkovec je nižja previsna kompaktna skala iz apnenca- mali ''amfiteaterček'', s pogledom na reko Krko.
V marsičem se razlikuje od tipičnega slovenskega balvanišča. Ima recimo ravne, prijazne landinge, ki ne zahtevajo desetih krešpedov za spodobno plezanje -skoraj kot mivka v Fontu. Je zelo dobro urejeno, ob skali se nahaja kamnita miza in klopca, zraven je koš za smeti itd. Važno je sicer opomniti, da je plezališče na privat zemljišču-zaradi tega je spodobno obnašanje toliko bolj pomembno.
Razpon težavnosti je od petk do 8a (ali celo več, projekti????), večina ta lepših balvanov pa je v območju sedmic. Za veliko smeri se mi je zdelo, da so zahtevale precejšnjo moč jedra telesa. Veliko je haklanj prstov in petk, gimnastičnega prestavljanja nog, kompresije in drugih podobnih for, ki bi bile našemu Anzeku všeč. Rabiš tudi malo vzdržjivosti, ker je precej povezav, tak da šutanje pa Anzeku ne bi bilo všeč.
Meni je uspelo včeraj stisniti 2 smeri z oceno okoli 7b (ena je bila Neeemška), eno 7a+ in eno 7a. Linije so se mi zdele zelo lepe in ne vsiljene, veliko nepreplezanega pa je še ostalo.
Vredno ponovnega obiska?
VREDNO PONOVNEGA OBISKA!
Nekaj slik bo kmalu v galeriji.
Most Users Ever Online: 198
Currently Online:
4 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
jakob: 121
Mitja: 115
Matevz: 94
Miha: 62
bozo: 24
Tomaz (Lubek): 12
Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 11775
Moderators: 2
Admins: 2
Forum Stats:
Groups: 2
Forums: 4
Topics: 192
Newest Members:
Kaylawp, Joydayalmomia, MichaelCarly, PhilipGurry, Lucillekak, GopspsonSycleModerators: Igor: 55, Jaka: 0
Administrators: admin: 17, Marko: 166