Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Frankenjura 2017
avgust 7, 2017
14:23
Igor
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 55
sp_UserOfflineSmall Offline

In sicer, prvi del:

Poletni vročinski val se bliža koncu in s tem pričakujemo tudi konec velike suše, ki je prizadela naše kraje. Skladno s tem nameravamo narediti tudi konec suši na našem forumu s sledečimi prispevki, kjer bomo opisali izlet v nemško Frankenjuro. Cool

Visoke temperature in preveč prostega časa so nas prisilile, da razmišljamo o poletni migraciji v kakšna hladnejša evropska plezališča. Ena od prvih zamisli na kriznem sestanku v Lipci je bila, da bi obiskali italijanski Arco ob Gardskem jezeru. Meni je zamisel bila posebej všeč, ker se v bližini nahaja Gardaland, ki bi ga lahko obiskali med dnevi počitka. V Gardalandu sem bil le enkrat kot otrok in takrat še nisem bil dovolj visok, da bi izprobal večino vratolomnih napravic. Laugh

** you don't have permission to see this link **

K sreči me je Mičo prijazno opomnil, da sedaj nisem nič kaj višji in mi tak-al-tak še vedno ne bi pustili iti na vlakceYell. Je pa slišal, da imajo Nemci dobro pivo in da naj bi se v Frankenjuri bojda lahko dobro plezalo. Dilemo, kam iti smo na koncu razrešili z žrebanjem-Mičo je pograbil vrečko belega in rjavega sladkorja in natakar Drinč je moral izbrati levo ali desno roko. Izbral je roko z belim sladkorjem, ki je predstavljala FrankenjuroSurprised.

** you don't have permission to see this link **

Mičo je skorajda vriskal od radosti, ker je vedel, da se je za teden dni obvaroval pred emulgatorji v soku (khm Mi2 fora). Hitro se nas je nabrala ekipa petih motiviranih plezalcev: iz Rogaške Mičo, Blaž in jaz, priključila pa sta se nam še močelski pubec Niko in Grega, ljubljanski nepridiprav. Cool
Kako se je zgodba odvijala naprej boste izvedeli v sledečih postih.
LP

avgust 8, 2017
17:26
Igor
Moderator
Members

Moderators

Splošno o Frankenjuri

Torej, Frankenjura ali po naše Frankovska Jura je gričevnato področje v JV Nemčiji, v bližini večjega nemškega mesta Nürnberga in je eno od najbolj popularnih plezalnih regij na svetu. Od nas je oddaljeno za kakšnih 600 km, kar pomeni, da potrebujemo cirka 6 do 7 ur vožnje-če je le cesta prazna in brez zastojev. Kar se v Nemčiji redko zgodi.Yell

Slovi kot eno od najstarejših turističnih območij v Nemčiji, priljubljeno tako zaradi naravnih lepot kot tudi dejstva, da ima to območje eno višjih števil pivnic na prebivalca.
Gričevnato pokrajino pokrivajo gozdovi in polja, na vsake toliko pa ven skačejo skalni stolpi iz zanimivega apnenca-večinoma je namreč poln večjih ali manjših lukenj. Kot nalašč za plezanje. Cool

Frankenjura je za naš šport zgodovinsko gledano zelo velikega pomena; lahko bi jo namreč opisali kot eno od zibelk modernega plezanja. Nemški plezalec Kurt Albert je recimo z rdečo piko pri prvem klinu označeval vzpone, ki jih je prosto preplezal. Iz tega dejanja imamo danes izraz vzpon z rdečo piko (''redpoint''), kadar uspemo v večih poskusih prosto preplezati smer. Laugh

Naslednje veliko ime Frankenjure je legendarni Wolfgang Güllich, analog Ondriča iz 90. let- kar se tiče plezanja in tudi frizure. Smile
Ta pionir je bil znan po tem, da je preplezal ne samo prvo 8b na svetu, ampak tudi prvo 8b+, 8c in prvo 9a na svetu. Zadnji dve smeri-Wallstreet 8c in Action Directe 9a se nahajata v Frankenjuri. Action directe je ena od najbolj znanih svetovnih smeri na sploh in se začne z atraktivnim skokom iz monota (oprimek za 1 prst) na luknjico za 2 prsta. Da bi lahko preplezal to smer je Wolfgang izumil tudi trening-napravico imena Campus Board/ Woody, ki jo imamo tudi na naši steni.Wink
Video o tej smeri spodaj:

Kako pa izgleda plezanje za nas navadne smrtnike?
Torej, Frankenjura je veliko področje, na katerem se nahaja množica plezališč. Ta so predvsem manjša-recimo okoli 30 smeri, in fajn je imeti avto, da jih lahko čim več obiščeš. V grobem so plezališča razdeljena na plezališča severne in južne Frankenjure, skladno s tem obstajata 2 vodnička za omenjena predela.

Priporočen čas za obisk naj bi bil od pomladi do jeseni-idealna naj bi bila predvsem september in oktober. Plezališča se nahajajo bodisi v gozdu ali pa na prostem z različnim usmeritvami, kar se tiče smeri neba-tako da se da naplezat med vročimi in hladnimi dnevi.

Najbolj tipične so krajše smeri (10 do 15 metrov) s plezanjem v previsu po luknjicah. Dejansko zelo ustrezajo opisu lepe smeri za povprečnega Slatinčana.Laugh Področje je sicer tako veliko, da se da tudi najti plezališče z drugačnimi smermi, če se potrudi-daljše, bolj položne, bolj krimpaste ipd. Samo plezanje je zelo lepo in razgibano in je meni osebno eno od lepših plezanj na štrik.
Omeniti bi pa bilo na mestu tudi vrtanje v Frankenjuri; šparovni Nemci imajo zelo visoko prve kline in na večini smeri se je potrebno prevezovati. Razmik med klini zna tudi biti malo večji, kar posebej velja za lažje smeri. Očitno njihov način furanja naravne selekcije.Confused

Nenavadna stvar pri teh Nemcih je tudi ta, da ne uporabljajo francoske lestvice ampak UIAA lestvico za oceno težavnosti in potrebno je nekaj časa, da se privadiš. Za primer parih ocen je spodaj tabelica.

Fr UIAA
5c VI
6a VI+
6a+ VII-
6b VII
6b+ VII+
6c VIII-
6c+ VIII
7a VIII+
7a+ IX-

Več o tripu pa naslednjič,
LP

avgust 11, 2017
23:42
Igor
Moderator
Members

Moderators

Ko se ozrem na zadnja dva posta vidim, da nista izpadla preveč objektivna in tudi naslednja dva ne bosta dosegala teh kriterijev. Za razliko od prejšnjih 2 postov pa se pri teh niti približno nisem trudil biti objektiven.

Bili smo malo za Salzburgom, takoj po nemški meji, ko smo naleteli na prvo kolono. Med čakanjem v gruči razbeljenih avtov sem končno dognal, zakaj nemške avtoceste slovijo po tem, da na njih ni hitrostnih omejitev. Zaradi tega, ker jih Nemci ne rabijo, ker je celi avtoban itak ena velika kolonaYell. Google maps nam je pokazal, da za pot rabimo kakih šest ur in pol čiste vožnje. Mi smo prispeli v 10 urah.

Kar nas tisti čas tudi ni preveč motilo. Nemčija velja za marsikaterega Slovenca kot obljubljena dežela in 10 ur vožnje niti ni tako veliko, ko se trudiš doseči tako pomemben cilj. Mojzes je recimo z izvoljenim ljudstvom potoval po puščavi v obljubljeno deželo 40 let, če podamo le ta primer. Moderna navigacija nam sicer pokaže, da lahko razdaljo med Egiptom in Izraelom prepešačimo v dobrih 6 dneh. Res je, da Mojzes v času svojega pohoda ni imel na razpolago Google maps, a njegovo potovanje se je zavleklo neprimerno dlje kot našeConfused. Malo sem sicer zašel iz teme, ampak ob prihodu v kamp smo se vsi strinjali, da 10 ur za obljubljeno deželo niti ni tako slab čas.

Že takoj ob prihodu smo bili soočeni z nemško gostoljubnostjo. Razvajeni od pogojev bivanja na kmetiji Tratnik pri Kotečniku pred tednom dni smo bili malo nejevoljni, ko smo slišali, da rabimo plačevati za tople tušeYell. Ni nam bilo tudi všeč, da niso imeli WC papirja, so ti ga pa z veseljem prodali na recepcijiYell. Ta vzorec ustvarjanja umetnega povpraševanja in ponudbe se je kasneje še nekajkrat ponovil. Nemčija je navsezadnje na zemljevidu le kakih 10 Gorenjsk nad GorenjskoLaugh.

Omembe vreden dogodek se je zgodil še isti večer. Za sosednjo mizo je v sobi za druženje skupina nemških plezalcev igrala Uno, Grega pa je v svoji perfektni nemščini vprašal, če se jim lahko pri igri pridružimo. Direktno mu je odgovorila mlada Nemka s kratkim in jasnim: ''NEIN! '', vsaj toliko hladnim kot led iz severa. Tega takrat še nismo vedeli, ampak na podoben način se bo do nas obnašala Nemčija do konca tripa. Cry

Naslednji dan smo dopoldan nakupili še najpotrebnejša živila za prihajajoče dni v bližnji trgovini (tudi veliko jajc), nato pa končno odpeketali plezat. Pogledati smo šli bližnje manjše plezališče Saufels, s položnimi oz. blago previsnimi stenami in ocenami do VIII+ (cca 7a+). Niko je na polno fajtal in skoraj splezal svoj prvi VIII- (6c+), a mu je na koncu zmanjkalo malo sreče in zbranosti. Ostali smo plezali in reševali preostale težje smeri tega plezališča. Ko smo zaključili smo se odpravili pogledati druga plezališča v bližini kampa. Najbolj nas je navdušil sektor Eldorado, ki se nahaja tik ob cesti v bližini otroškega igrišča. Neverjetna kratka stena, ki izredno visi in je polna večjih ali manjših lukenj. Rekli, smo si, da se bomo definitivno vsaj en dan vrnili sem in splezali par linij. To se na žalost nikoli ni zgodilo-naslednji nemški ''NEIN! ''. Na hitro smo opalili en skupinski selfi in se vrnili v kampKiss.

Torek smo preživeli v večjem plezališču Marientaler Wände, ki ima več sektorjev in se najdejo krajše in daljše smeri v večjih ali manjših previsih ali celo stropih. Plezanje je klasično frankenjursko-luknjičasto. Če ne paziš se kaj hitro zgodi, da si naenkrat v monotu obrnjenem v podprijemWink. Niko ne samo, da je splezal svojo najtežjo smer, ampak jo je tudi flashal; v prvo je osvojil Gegenwind 6b+/c (ne da se mi več nemških ocen pisat)Cool. Meni je uspelo v drugo splezati čudovit previsek Saftfeld 7b+/c, ostali pa so pridno sajtali smeri do 6c+. V določenih smereh so tukaj bili prvi klini precej visoko in je bilo kar napeto plezati začetnih nekaj metrov. Nemce drugače v plezališčih pogosto vidiš s posebnimi teleskopskimi palicami, s katerimi lahko vpenjajo visoke prve komplete. Tem palicam pravimo Clip-sticki (pri nas so znane pod drugačnim imenom) in smo jih naslednje dni videli v trgovini po ceni od 80 €. Investicija, ki ne bi bila potrebna, če bi navrtali še en dodaten klin v marsikatero smer. Torej še ena zgodba o ustvarjanju umetnega povpraševanja, podobno kot z WC papirjem v kampuConfused.

avgust 11, 2017
23:53
Igor
Moderator
Members

Moderators

V sredo sem lepo zbolel in zaključil s plezanjem za ta trip; torej plezanje za Igorja? ''NEIN! ''. Preostali so plezali v ogromnem plezališču Röthelfels, ki nudi daljše plataste smeri, izbrali pa smo ga zaradi sončne lege, ker je zvečer precej deževalo. Kaj so pjebi splezali ta dan nimam pojma, ker me ni bilo zraven, bediral sem namreč v kampu. Edina dodatna stvar, ki sem jo tisti dan uspel narediti, je bila obisk trgovine in nakup novih prehranskih izdelkov, vključno z jajci.

Mokri, napol deževni četrtek smo si izbrali za rest-day. Dan je že navsezgodaj popestrila gazdarica, ki je izrazila nezadovoljstvo z izvedbo pesmi Led iz severa s strani Gregata in Mičota prejšnji večer. Cry Najverjetneje sta se poskusila z njo prikupiti hladni Nemki ElziKiss. Na umetniško kritiko smo se odločili odgovoriti z obilnim zajtrkom, kjer smo porabili vsa kupljena jajca in si naredili sataraš in palačinke, ki smo jih jedli skozi dan. Zvečer smo seveda izvedeli, da so se z insekticidi kontaminirana jajca na veliko prodajala v supermarketu, kjer smo vse kupovali. Yell Zdrava hrana v Nemčiji... ''NEIN! ''.
Kakorkoli, cilj dneva je bil ogled legendarne smeri Action Directe v sektorju Waldkopf. Na poti do Gullichove mojstrovine smo ob cesti opazili plezališče Weißenstein. To je zelo znano plezališče tik ob cesti, ki ima luknjičaste smeri do 7c. Rekli smo si, da ziher pridemo plezat sem jutri in šli dalje. Kdor je uspel prebrati do sem najverjtneje že predvideva, da od tega ni bilo nič, vendar malo prehitevam situacijo. Confused

Ko smo končno prišli v bližino parkirišča za Waldkopf, smo bili neprijetno presenečeni. Makadam, globoko v gozdu (kot cesta ob plezališču Boč), je bil vsepovsod ob cesti zaparkiran s konvojem avtomobilov-vsaj 50 avtov. Po kratkotrajnem manevriranju med avti smo izvedeli, da je področje bolj ali manj zaprto zaradi snemanja filma…''A plezalnega? ''sem vprašal. ''Ne, otroškega filma…''
A me zaYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellYellKissYellYellYellYellYell
Nekateri deli naj bi vseeno bili fraj, tak da smo se razkropili in šli vseeno iskati Action Directe po gozdu. Najbližje tej smeri je prišel Corby, ki jo je uzrl od daleč... A so potem začeli v njega z reflektorji svetiti filmarji in ga odgnali, ker so snemali sceno tik pod Action Directe. Yell
Torej, ogled zgodovinsko pomembne ločnice v plezanju, o kateri sanjariš, od takrat, ko si začel s plezanjem: ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! '', ''NEIN! ''

V glavi se mi je vrtel refren optimistične, svetloglede in živahne pesmice, ki si jo lahko zavrtite spodaj.

Petek.

Zadnji dan tega vražjega tripa.

''Pejmo plezat v Weißenstein. Kaj pa lahko gre narobe?,'' smo si rekli.

Ko smo se zaparkirali in pripešačili tiste pol minute dostopa, smo kaj hitro spoznali, zakaj tudi tu ne bomo plezali. Trata pod skalo je izgledala kot da bi križal Woodstock in koncert Justina Bieberja. Confused Vse smeri so bile zasedene, po določenimi se je vila vrsta. Torej, ponovi vajo- plezanje v Weißensteinu: ...''NEIN! ''. Na tem mestu velja omeniti osebo, ki je vsaj malo rešila ugled Nemcev v naših očeh, in sicer nemški Pinti. Grega in Blaž sta poskušala v množici poiskati kakšnega lokalca, ki bi nas lahko napotil na kakšno drugo manj obljudeno plezališče. Iz gruče je nato izstopil zgoraj omenjeni posameznik, ki si je zaradi svojega nastopa, prijaznosti in plezalnega znanja prislužil prav tako zgoraj omenjeni vzdevek Cool.
Napotil nas je v plezališče Student, kakšnih 20 min stran. To je visoka skala, ki nima veliko linij in je po stilu dejansko najbolj podobna plezanju v sektorju Domačica na Čreti-ta sektor recimo ni imel kaj veliko klasičnih luknjic. Izkazal se je kot dobra izbira- tak da, nemški Pinti, če to bereš, ti si največji car v Nemčiji! Laugh Corby je tudi uspel flashati svojo prvo 7a ?Mens aegrota in corpore sano?, tak da Corby, če to bereš, ti si tudi največji car v Nemčiji! Laugh

Po zaključenem plezanju smo se končno odpravili na dolgo pot do doma, ki je začuda minila brez kakšnih večjih incidentov ali zavračanj iz strani Nemčije. Na dolgi poti domov smo se odločili napisati, kdaj vse nam je Nemčija rekla svoj ''NEIN! ''. Na koncu smo napisali stran in pol A4 papirja, pa še to smo se zadrževali.
Čuden plezalni izlet, vsaj kar se z moje strani tiče. Z vsakim dnevom sem se vse bolj počutil, kot da sem Brazilec in špilam fuzbal z Nemci-enostavno ne moreš zmagati. Confused Možno, da to sedaj govorijo ven iz mene antibiotiki in fipronil iz jajc, ampak z vsakim nemškim ''NEIN! '' je v mojih očeh Nemčija izgubljala videz obljubljene dežele in vse bolj sem začel ceniti lepote in vrline domačega kraja. Embarassed

S to lepo, a precej klišejsko mislijo, zaključujem ta maratonski opis našega plezalnega izleta.

Pa še to: nemški Pinti, ti si res CAR…

Forum Timezone: UTC 1

Most Users Ever Online: 198

Currently Online:
2 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

jakob: 121

Mitja: 115

Matevz: 94

Miha: 62