Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Cresciano ter Chironico
november 10, 2015
13:28
Avatar
Igor
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 55
Member Since:
avgust 1, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Evo nas nazaj iz 9 dnevnega obiska švicarskih balvanov.

 

Potepali smo se po Ticinu, italijansko govorečem kantonu na jugu Švice. Ta del Švice vsebuje veliko popularnih plezalnih destinacij, mi smo obiskali 2 večji plezališči: Cresciano in Chironico. (Tera na tem tripu nismo obiskali. Naslov zavajasf smile Forum).

Na začetku tripa je bila ekipica seastavljena iz 4 plezalcev: Jakoba, Petre, Urške in mene, proti koncu pa se nam je pridružilo še več plezalcev iz PK Stena.

 

Plezališči C&C se nahajata blizu mesta Bellinzona. Kdor je že bil v Magic Woodu ve, da se mimo tega mesta vozimo na poti do gor.

Cresciano in Chironico sta kakšnih 20 km oddaljena drug od drugega. Cresciano je manjše od dveh plezališč in se nahaja na prisojni strani hriba v kostanjevem gozdu. Chironico je večje plezališče in je razpotegnjeno okoli istoimenske vasi. Magic Wood je od obeh oddaljen dobrih 50 km ( btw tako Cresciano kot Chironico sta večja od Magica).

** you don't have permission to see this link **

 

V C&C se nahaja zelo veliko kvalitetnih balvanov, ki nudijo zelo raznovrstno plezanje. Nekateri balvani so svetovno znani zaradi svojega pomena v zgodovini balvaniranja-npr. Dreamtime-prvi 8c balvan (sedaj znižana ocena), Story of two Worlds 8c ipd.

** you don't have permission to see this link **

Dreamtime v Crescianu

 

Osebno mi je bila skala za plezanje zelo prijetna, ker je bila ''ravno prav hrapava'': ni bila namreč preveč ostra za kožo, a obenem je omogočala odlično trenje za plezalke in držanje sloperjev. Balvane sestavlja gnajs, in klasično za ta tip skale tudi tukaj prevladujejo pravilne krimpaste poličke in robovi. Veliko je pa tudi tehničnih plat, kjer ti ni treba skrbeti, kakšni so grifi- jih ni, vse je na nogahsf wink Forum.

 

** you don't have permission to see this link **

Never ending story-6b+. Legendarna plata v Crescianu. Ima le 2 grifa-oba sta čisto na vrhusf laugh Forum.

 

Vreme smo imeli zelo lepo, zato se je vseskozi plezalo na mrtvo. Ni bilo dneva, da ne bi še dodatno imeli night session s čelkami.

Od osebnih dosežkov velja omeniti Jakobova 2 8a balvana iz Chironica: Rain dogs in Schlonziges wiener Schmankerl, Petrin najtežji balvan do sedaj-Karma Police 7a+ in Urškina plata Gay parade 6b. Meni je uspelo preplezati Komilatora 7c (najtežja pa mi je bila Royale with cheese 7a+sf yell Forumsf yell Forumsf yell Forum).

 

Da omenimo še par zanimivosti:

Švica ima začuda veliko vojnih zaklonišč. Človek bi se vprašal: ''Pa zakaj rabi Švica vojna zaklonišča?'', in očitno so se podobno vprašali tudi Švicarji sami. Namesto da samevajo jih oddajajo v turistične namene-mi smo bili nastanjeni v enem takem objektu v mestecu Lodrino.

Znotraj se nahaja velika jedilnica, spalnica s skupnimi ležišči, wc s tuši, kuhinja itd. Manjkajo sicer okna, kar se večinoma ne opazi. Razen če zaradi popravil 2 dneva nimaš elektrike, in moraš s čelkami navigirati po bunkeru. To nas je malo mogoče motilo.

Cenovno je zelo ugodno, odvisno od števila ljudi se cena na noč giba okoli 10 €sf laugh Forum.

 

Okoli leta 2013 naj bi neznana oseba/ neznane osebe sabotirala nekatere klasike v Chironicusf frown Forum. Izboljšali so grife v balvanih (chipping), tako da je dejanska težavnost sedaj nižjasf confused Forum. To se je zgodilo v balvanih Komilator (8a–>7c) in Vitruvian man (7c–>7a) npr.sf yell Forum

 

Zadnji dan smo plezali v Crescianu in z Jakobom sva bila složna, da blazinic na tem tripu več ne potrebujeva, zato jih lahko mirne volje do konca porabiva.  Eden od balvanov, kjer naj bi nam to uspelo, je bil L'altra Faccia 7a+/b, sponzor katerega je Gillette Mach 3.sf confused Forum Krimpeki na začetku so bili podobni kreditni kartici, plezanje po njih pa je bilo zelo blago rečeno boleče.

Ni nam uspelo zlesti balvana ali si odpreti prstov, nam je pa uspelo narediti par zanimiv grimas med plezanjem le tega. Podobne so tem smeškotom sf cry Forumsf frown Forumsf surprised Forumsf yell Forum.

Več kmalu v galeriji.

 

Lp, Igor

Forum Timezone: UTC 1

Most Users Ever Online: 198

Currently Online:
2 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

jakob: 121

Mitja: 115

Matevz: 94

Miha: 62

bozo: 24

Dr.Bajs: 12

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 10383

Moderators: 2

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 4

Topics: 192

Posts: 676

Newest Members:

JennieWrofs, JerrygodShazy, InvillSek, Anthonyjet, ThelmaHew, WeloberShazy

Moderators: Igor: 55, Jaka: 0

Administrators: admin: 17, Marko: 166