Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Albarracin in Chulilla
februar 24, 2017
18:21
Avatar
Miha
Member
Members
Forum Posts: 62
Member Since:
avgust 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Lep pozdrav vsem.
Ta post bom napisal predvsem iz dveh razlogov. Prvič, da se malo približam Mikunovim postom, ter drugič ker so ti kraji res nori.
No pa tretjič, ker se poročila pač pišejo.

V začetku februarja smo se na pobudo ekipe difovcev, v najboljšem možnem času - sredi izpitnega obdobja, z njimi podali proti Iberskemu polotoku. Razlog za to je bil seveda ugodna temperatura, pa plezanje, pa Albarracin, pa Chulilla, pa Albarracin. Ekipa ljubljanskih športnikov, med katerimi jih veliko ni še nikoli plezalo, se je najprej napotila proti Montanejosu, ki je v okolišu Valencie še eno noro plezališče, Rogaško-Šmarska zasedba pa se je zaradi evolucijskega problema zatekanja sline ob pogledu na kratke smeri najprej podala kam drugam, kot bolderirat. Na letališču smo srečali tudi znan obraz Andraža Černivška, starega znanca PKRS-ja, ter mnogo znanih obrazov ljubljanske Balvanije, ki so se prav tako odpravljali proti Albarracinu.

Zadeva je kar daleč in če ne greš za veliko časa, letalo sploh ni slaba varianta. Letalske karte v Valencio se dobijo za slabih 30 e (povratna x2), tukaj še rentaš avto, ki je v tem obdobju zelo poceni, nato pa imaš v radiju 100km morje norih plezališč (** you don't have permission to see this link **). Tako smo se po prihodu v Valencio sprehodili pol minute do garažne hiše, kjer nas je čakal Caddy. Opravili smo še nakup v bližnjem Lidlu, napolnili cel "majhen" prtljažnik z zalogami in se odpravili na dvourno pot proti Albarracinu.
Na kratko je Albarracin majhno "mestece" regije Aragon, natančneje province Teruel, gre pa za izjemno zgodovinsko dediščino. Srednjeveški tip hiš, nekatere direktno na robih klifa, mogočno obzidje in na pol puščavska pokrajina pričarajo neverjetno vzdušje. Potem pa le 5 km ven iz mesteca magična pokrajina borovcev in nešteto formacij rdečega peščenjaka. Glavna sezona za plezanje se začne nekje oktobra in traja tja do aprila, najboljši pogoji pa so po zimi. Kljub nadmorski višini okrog 1000m in temperaturi v tem času 8 stopinj +/-, ni bilo občutka mrazu in se je dalo odlično plezat, oprijem pa je bil neverjeten. Če citiram Hrepevnika po poročilu iz Vranskega pred nekje 8 leti: " je bila skala topla, zato nas ni zeblo v prste". Prevladujejo sloperji in težki mentli, kljub temu pa lahko mesece plezaš samo po krimpih. Tukaj preprosto ni izgovora, da ne bi plezal. Lahko si dober ali slab, so ti všeč plate ali stropi, tehnični bolderji ali na moč, menda je samo 6tk okrog 700, plezališče pa opisujejo kot drugi Font.
Tako smo predstavljali Rogaško Slatino Jaka, Kljemč-Zdravc in Miha, malo manj prepoznavno Šmarje pri Jelšah pa Manca in Lara. V klajmbrski trgovini smo si najeli dva gigantska pada in zarinili v gozd. Manca je na svojem prvem bolder tripu odlično vstopla v svet pošmirglanih prstov in golega užitka, ter plezala balvane do 6A, Lara in Jaka sta okupirala ogromno 6-tk, ter posegala po 6B balvanih, ni pa veliko manjkalo za kakšnega 6C. Kljemč mišica je ftrgaval, tako na sceni kot grife in zlezel kar precej balvanov 6C, ki so po estetiki res edinstveni, tako kot ti, ki to bereš. Jaz pa sem uspel stisnit še 2 7A balvana, stropek Zig-zag, ter res lep balvan par metrov od parkinga, katerega imena vam trenutno žal ne morem podati, saj je vodniček 5000mm oddaljen od mene.

Res hudo nam je bilo, ko smo se poslavljali od tako mističnega kraja, a se ni nobeden veliko pritoževal, saj smo se že vozili proti še enemu tako po lepoti, kot veličini izjemnemu kraju-Chulilli. Na žalost tokrat nismo imeli s seboj 25 kil moke, tukaj bi jo lahko vsaj uporabili na sto in en način, saj lastnica apartmaja-Marta (vsaka ti čast če to bereš) res ni škrtarila pri opremi stanovanja. Človek še doma nima tako, sploh pa ne razgleda na mogočni klif , ki se začne 10 metrov vstran od vrat in je razpotegnjen globoko v kanojon, na vsaki strani pa res dolge smeri. Sonček, če plezaš na skali usmerjeni proti jugu so kratki rokavi hitro preveč, prevladujejo smeri med 7a do 7c, izjemno veliko pa je tudi 8-k, najboljši pa si tukaj lahko privoščijo "le" 8c. Šestice prav težko najdeš in se po estetiki ne morejo primerjat z oranžno skalo sedmic in osmic. Pošteno rečeno je dobro, če si tukaj kondicijsko zelo dobro pripravljen, prav pa pride 80m štrik. O naših vzponih tukaj zaradi omejitve črkovanja žal ne morem govoriti, morda kdaj drugič WinkLaugh. So pa omembe vredna ekipa difa, ki so iz popolnih začetnikov iz 5a napredovali v enem tednu celo do 6b-jev in jih eni suvereno stiskali v vodstvu.

Tako trip se je iztekel h koncu in v Trstu nas je že zeblo, če se lahko tako izrazim, ko magarce. Izvidnica upa, da se tja čim prej odpravi večja ekipa PKRS-ja, saj bi za Albarracin lahko rekli isto kot za Nisan-da nam je na kožo pisan.

Slike kmalu v galeriji!

Heraldika je veda o grbih

februar 27, 2017
20:21
Avatar
Marko
Admin
Forum Posts: 166
Member Since:
julij 28, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

 The force of gravity is absolutely overrated!

februar 28, 2017
14:00
Avatar
jakob
kotecnik
Member
Members
Forum Posts: 121
Member Since:
avgust 11, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Hahaha po estetiki sem edinstven xD . Noro zgleda, nujno bo treba it kaj dol klajmbat! 🙂

Peace!

februar 28, 2017
22:11
Avatar
Igor
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 55
Member Since:
avgust 1, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Lepo si to napisal, Mihec.
Kot da ne bi bilo poročilo dovolj smešno, mi je vse skoz v glavi bral notranji glas s tvojo intonacijo..... JAAAaaaaaa (prebrano v basu).Wink

Še več takih tripov, poročil in slikic. Cool
Pa Klemč pa Lara res lepo izstopata na prvi sliki galerije.Laugh

Forum Timezone: UTC 1

Most Users Ever Online: 34

Currently Online:
4 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

jakob: 121

Mitja: 115

Matevz: 94

Miha: 62

bozo: 24

Tomaz (Lubek): 12

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 8522

Moderators: 2

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 4

Topics: 192

Posts: 676

Newest Members:

susannaqa4, kiraduhovnay, juliannedb3, MduUyyqVes, jacobjz69, RobertJar

Moderators: Igor: 55, Jaka: 0

Administrators: admin: 17, Marko: 166